Joaquim Montoriol

“Jo sóc geòleg”. Amb aquesta targeta de presentació, any rere any, el catedràtic de geologia Joaquim Montoriol començava la seva tradicional conferència a l’Escola. Era una de les activitats més esperades per part dels nostres alumnes. Tot just iniciàvem el curs i ja sentíem la típica pregunta: “Quan vindrà el senyor Montoriol?”

Durant més de vint-i-cinc anys –no va fallar ni un sol any-, el senyor Montoriol ens ha fet viatjar per tots els continents. Gràcies a ell hem conegut illes volcàniques, deserts, selves africanes i americanes, grans serralades, oceans i gels antàrtics; sempre amb la capacitat que tenia d’encomanar-nos el seu entusiasme envers les ciències naturals i la geografia. Encara avui, quan ens trobem antics alumnes i ens posem a recordar coses de l’Escola, no és estrany que un dels records més vius que en guardin sigui el de les conferències del senyor Montoriol.

Per als qui ens dediquem a la docència, el senyor Montoriol era una figura de la qual se’n podia aprendre molt. No es dedicava només a transmetre els seus coneixements, sinó que els feia viure. Una xerrada del senyor Montoriol podia tenir com a eix la geologia, però sempre acabava parlant d’altres temes: la vegetació, la fauna –un dels punts més atractius per als nostres nens i nenes-, els  transports i, com no, l’home. Amb una simple diapositiva era capaç de dissertar durant molta estona i mantenir l’atenció dels nois que se l’escoltaven amb la boca oberta.

Ara ens ha arribat la notícia de la seva mort el passat 11 de febrer. Normalment per aquestes dates era quan venia a fer-nos la conferència. La vida a vegades té aquestes coincidències desagradables.

En nom de tots els qui treballem a l’Escola Santa Anna i en nom de tots els nois i noies que han tingut el privilegi d’escoltar-lo, volem transmetre el nostre condol a la família.

                                                                                               Jordi Cortès

Montoriol

Anuncis

Els comentaris estan tancats.