En motiu del centenari del naixement de Jaume Bofill i Bofill

Jaume Bofill

El proper dimarts 10 de maig la Universitat de Barcelona homenatja el filòsof, pedagog i humanista Jaume Bofill i Bofill en motiu del centenari del seu naixement.

Des de l’Escola Santa Anna, volem aprofitar l’esdeveniment per adherir-nos a l’acte i per a reflexionar sobre el paper que en Jaume Bofill va tenir en la fundació de la nostra escola.

En Jaume Bofill va ser el marit de la Roser Soliguer i Valls, la fundadora de l’Escola Santa Anna. En aquest sentit, no deixa de ser significatiu que la nostra fundadora sigui més coneguda com a Senyora Bofill que com a Roser Soliguer. D’aquí podem deduir l’enorme pes que el doctor Bofill va tenir en la gestació de l’Escola.

Tal i com la Roser ens ha explicat més d’una vegada, tot va començar al moment de decidir a quina escola havien de portar els seus fills. Eren èpoques fosques i la dictadura havia acabat amb tots els moviments de renovació pedagògica que havien tingut lloc a Catalunya. L’escola Blanquerna i l’Institut Escola eren records i models a imitar malgrat les moltes dificultats del moment. I moltes famílies i col·lectius d’educadors es van plantejar la necessitat de crear de nou l’Escola Activa que havia estat esborrada de qualsevol plantejament educatiu que pogués tenir el Ministerio de Educación d’un govern que només  volia  obtenir  súbdits obedients i acrítics.

Es tractava de tornar a treballar per formar ciutadans actius i capaços de pensar sense obeir consignes. El doctor Bofill i la Roser Soliguer, des de la seva posició d’intel·lectuals catòlics, van fer costat a aquesta iniciativa i juntament amb unes poques famílies barcelonines i un reduït però selecte i esforçat grup de mestres fundaren l’Escola Santa Anna, un centre on nens i nenes eren educats en el marc d’un humanisme cristià  perfectament compatible amb totes les actituds intel·lectuals que busquessin el progrés i la millora de la dignitat humana en qualsevol dels seus aspectes.

El doctor Bofill i la Roser Soliguer comptaren amb pedagogs de solvència contrastada que els acompanyaren en la iniciativa i,  els assessoraren en el plantejament inicial de l’Escola, com ara l’Alexandre Galí o l’Artur Martorell.

Amb la natural evolució que el pas del temps ha d’imposar  a qualsevol entitat que vulgui ser útil a la ciutadania,  l’Escola Santa Anna és hereva de la voluntat de servei que impulsà el doctor Bofill i la Roser Soliguer i és per això que avui es vol adherir amb agraïment i molt cordialment a l’homenatge que se li fa.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.