Marina Garcés: Un tast de filosofia

“La filosofia m’ha salvat d’una mort en vida”, “La filosofia és un camí que va del jo al nosaltres”, “La filosofia és una eina d’intervenció”, “Perdre la por a un mateix és perdre la por als altres”, “Les altes esferes volen que no aprenguem a pensar, per això no els agrada la filosofia”, “La filosofia és una pràctica d’alliberament”, “No ens hem de preguntar què ens uneix, sinó què ens separa”, “No vulguem escollir el camí que ens han preparat, busquem la nostra pròpia porta”, “La vida és un problema comú”, “El jo és competitivitat; el nosaltres, compromís”, “La filosofia és l’antídot per a perdre la por”, “Ens comuniquem molt, però escoltem poc”, “La filosofia és igualitària; tothom pot pensar”, “Hem de pensar junts, la qual cosa no vol dir que hàgim d’estar d’acord”, “La filosofia apareix allà on no l’esperes”, “Hem de fer esclatar el pensament individual per a convertir-lo en un pensament comú”, “La filosofia viu tancada en ella mateixa, per això jo em dedico a portar-la a zones on no se l’espera”…

Aquestes són algunes de les frases que els alumnes de 3r i 4t d’ESO van poder escoltar – i que han recollit com a més significatives- durant la conferència que la filòsofa Marina Garcés va impartir a l’Escola el passat 8 d’abril. Dites fora de context, poden perdre part del significat però pensem que il·lustren força bé el que va ser la conferència. No va ser una conferència fàcil. Aquests temes impliquen molta concentració i un esforç d’atenció alt, però la majoria dels nostres alumnes la van seguir bé.

A l’Escola ens agrada obrir finestres als nostres alumnes. Malauradament la filosofia és una finestra que roman tancada -o només oberta per una escletxa- a gran part dels centres educatius, sovint perquè les mateixes autoritats educatives la van bandejant o perquè, tal i com va dir la Marina, la pròpia filosofia s’ha tancat en si mateixa.

IMG-20160419-WA0000

Anuncis

Els comentaris estan tancats.