Aquest darrer trimestre de 2018, Barcelona acull la Biennal del Pensament, un seguit d’activitats, de reflexions i de xerrades que tenen com a objecte el paper que han de jugar les ciutats davant els reptes de la nostra societat. Un dels moments culminants d’aquestes jornades ha tingut lloc la setmana del 15 al 21 d’octubre, setmana en què persones vingudes d’arreu del món i de la nostra ciutat han debatut i dialogat sobre temes que ens afecten com a ciutadans.

dig

El CCCB ha estat un dels escenaris d’aquestes jornades i ha organitzat debats públics amb una presència massiva de gent. També el CCCB ha volgut apropar aquestes jornades als joves de secundària organitzant trobades en què els joves han pogut sentir, debatre i compartir  opinions amb personatges com Rita Segato -antropòloga especialitzada en temes de gènere- Marina Tabassum –arquitecta de Bangladesh-, Marcus du Sautoy – matemàtic de la universitat d’Òxford- i Sabri Louatah –escriptor francès d’origen àrab i autor de la saga “Les sauvages”.

Ciutat, pensament i joves són temes que òbviament l’Escola no podia passar per alt. És per aquest motiu que vam decidir participar a la Biennal amb els alumnes de 3r i 4t d’ESO. Els de 3r van assistir a la xerrada amb Marcus du Sautoy, un autèntic showman que va saber atrapar l’atenció dels nois/es des del primer minut. El discurs va girar al voltant de la cerca de patrons en diferents àmbits com el matemàtic, els dels fenòmens caòtics i el biològic. Una de les principals conclusions va ser que el fet que emergeixin patrons de fenòmens que, a primer cop d’ull, semblen aleatoris fa pensar en un ordre subjacent que només podem entendre gràcies a les matemàtiques. Les matemàtiques que aprenem a l’escola són les eines que permeten estructurar la nostra ment per a entendre aquest ordre.

L’endemà va arribar el torn dels alumnes de 4t. Es van trobar davant un Sabri Louatah provocador que va començar trencant alguns esquemes i que va debatre amb l’escriptora catalana d’origen magrebí Najat El Hachmi. El debat, amb punts de vista molt contrastats, va despertar l’interès dels joves presents a la sala que sovint es van mostrar desorientats davant les afirmacions de Louatah. El racisme, els guetos de les ciutats franceses, la violència, la literatura, l’escriptura com a actitud davant la vida… van ser alguns dels temes que escriptors i joves van compartir. El moment culminant, però, va arribar quan es va parlar de feminisme. Nombrosos braços alçats a la sala van demostrar l’interès dels nostres joves per aquest tema. L’interès fou tal que finalment els moderadors van haver d’interrompre la sessió perquè el temps havia estat superat amb escreix, quedant així moltes intervencions pendents. No cal dir que els nostres alumnes van tenir una participació molt activa.

 

Els comentaris estan tancats.